Πώς πληρώνεσαι; Είσαι στην σωστή κατηγορία;

Πώς πληρώνεσαι; Είσαι στην σωστή κατηγορία;

Ιανουάριος 27, 2020 0 Από Manos

Πώς πληρώνεσαι; Είσαι στην σωστή κατηγορία; Παρακάτω θα δούμε τις βασικές κατηγορίες εισοδήματος. Θα δεις αν είσαι σωστά τοποθετημένος. Αλλά ας δούμε πρώτα τις κατηγορίες:

Πώς πληρώνεσαι;

  • Μισθός με την ώρα
  • Μισθός με την εβδομάδα/μήνα
  • Μίσθωση έργου
  • Επαναλαμβανόμενες πληρωμές
  • Πληρωμές συναλλαγών
  • Πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων
  • Πληρωμές αποτελέσματος

Σε γενικές γραμμές όλες οι επιχειρήσεις ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω μεθόδους. Για να κάνουμε μια μικρή ανάλυση σε κάθε μια.

Μισθός με την ώρα

Τέτοιες εργασίες είναι ανειδίκευτος εργάτης, ωρομίσθιος, καθαρίστρια, κάποιες online εργασίες όπως virtual assistant ή μεταφορά αρχείων. Συνηθίζεται να είναι η ποιο χαμηλότερη κατηγορία πληρωμής

Μισθός με την εβδομάδα/μήνα

Πάλι έχουμε ανειδίκευτος εργάτης, καθαρίστρια, γραμματειακή υποστήριξη ή γενικά όποια εργασία πάει με μισθό. Είναι οι ποιο διαδεδομένη μέθοδος εισοδήματος στο κόσμο, αλλά επίσης είναι και η δεύτερη χαμηλότερη κατηγορία μίσθωσης. Υπάρχουν επαγγέλματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης μίσθωσης, τα οποία είναι λίγα όπως διευθυντής σε μια επιχείρηση, εξειδικευμένος υπάλληλος κτλ.

Μίσθωση έργου

Από εδώ και πέρα θα αναφέρουμε επαγγέλματα και κατηγορίες που έχουν την πιθανότητα πραγματικά μεγάλου εισοδήματος. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν: πολιτικός μηχανικός, εργολάβος, συμβολαιογράφος, δικηγόρος, ιατρός, καλλιτέχνες. Όποιο επάγγελμα μπορεί να του ανατεθεί ένα έργο.

Επαναλαμβανόμενες πληρωμές

Επιχειρήσεις που ακολουθούν αυτό το μοντέλο είναι: Netflix, Διαδικτυακές επιχειρήσεις (όπως Mailchimp, Shopify, Drupal, WordPress, εταιρίες παροχής server πχ TopHost, Godaddy κτλ). Συνδρομητικά κανάλια, τηλεφωνικές εταιρίες κτλ. Όποια επιχείρηση έχει ημερήσια ή μηνιαία ή και ετήσια συνδρομή. Εδώ ας μην ξεχάσουμε και εισοδήματα από ενοίκια ή τους λογιστές όπου έχουν ετήσια συνδρομή για την καταχώρηση του φπα σε επιχειρήσεις.

Πληρωμές συναλλαγών

Επιχειρήσεις με αυτό το μοντέλο είναι: τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, μεσίτες, πωλητές άμεσης πώλησης, καταστήματα λιανικής ή χονδρική πώλησης κτλ. Η περισσότερες επιχειρήσεις εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία. Εστιατόρια, καφετέριες, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κτλ

Πληρωμές πνευματικών δικαιωμάτων

Συγγραφείς, μουσικοί, καλλιτέχνες, copywriters, επιχειρήσεις franchise και άλλοι.

Πληρωμές αποτελέσματος

Αυτή η κατηγορία είναι πολύπλοκη. Χρησιμοποιείται κυρίως από ανθρώπους που οι υπόλοιποι ονομάζουμε επενδυτές. Δλδ. Αν αγοράσεις χρυσό με τιμή 38$ το γραμμάριο και πουλήσεις κάποια χρόνια μετά με 42$/γραμ. Αν πάρεις μια μετοχή με 10$ και την πουλήσεις κάποιο διάστημα μετά 15$. Αν αγοράσεις ένα ακίνητο με 100.000$ σήμερα και το πουλήσεις κάποια χρόνια μετά για 150.000$. Αν φτιάξεις από το μηδέν μια επιχείρηση με κόστος 100.000$ και μετά από κάποια χρόνια την πουλήσεις για 2.000.000$. Η ποιο δύσκολη, ριψοκίνδυνη κατηγορία από όλες. Μπορεί να αποβεί κερδοφόρα, μπορεί και να αποβεί καταστροφή ή χάσιμο χρόνου.

Θα σταθώ λίγο στην τελευταία κατηγορία διότι το αξίζει. Και θα δούμε πως όλες οι κατηγορίες εμπίπτουν μέσα σε αυτή. Ας υποθέσουμε ότι γράφουμε ένα βιβλίο. Το βιβλίο μας πήρε 6 μήνες να το γράψουμε. Με διορθώσεις και επισκοπήσεις το βιβλίο μας κόστισε 2.000 ευρώ. Βρίσκουμε μια εταιρία να το διανέμει για εμάς και η εταιρία μας δίνει 2 ευρώ ανά βιβλίο και το βιβλίο πουλιέται στα 10 ευρώ. Για να αξίζει τον κόπο πρέπει να πουληθούν το λιγότερο 1000 αντίτυπα για να βγάλουμε το κόστος αυτών που μας έκαναν τις διορθώσεις. Και για να βγάλουμε και εμείς από 1000 το μήνα που το γράψαμε πρέπει να πουληθούν 4000 αντίτυπα.

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς πληρωμή μέσω αποτελέσματος είναι το ρίσκο που παίρνει ο καθένας μας. Αν το βιβλίο πουλήσει 10.000 έκανες καλή δουλειά αλλά αν πάει πάτος… Πήγε πάτο.

Είσαι στην σωστή κατηγορία;

Τώρα πιστεύω μπορείς να καταλάβεις σε ποια κατηγορία ανήκεις. Αν έχεις τοποθετηθεί σωστά ώστε να μπορείς να βγάλεις περισσότερα χρήματα στο μέλλον.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash